Bonus na osivo kukuřice a sóji - online formulář
Sorten-icon Vyhledávač odrůd
Kvalita :







Váš poradce
Váš dodavatel řepky
Ke stažení
Katalog JARO 2025
Katalog JARO 2025
Katalog KUKUŘICE A SÓJI 2025
Katalog KUKUŘICE A SÓJI 2025
Zobrazit vše

Dosáhněte i Vy rekordního výnosu zrna na Vaší farmě!

  • Bezkonkurenční výnos zrna
  • Velmi dobrý zdravotní stav
  • Mrazuvzdornost a zimovzdornost
  • Mimořádná plasticita
POPIS ODRŮDY
Král všech pšenic. Rekordních výnosů zrna odrůda TOBAK dosahuje zejména díky kombinaci dobrého zdraví, plastičnosti a tolerance k půdně-klimatickým podmínkám. Výnos je postaven na spojení vyššího počtu klasů, vysokého počtu zrn v klase a střední HTZ. Vyšší odnožovací schopnost zaručuje výbornou autokompatibilitu v průběhu špatných seťových podmínek.

OMEZENÍ ODRŮDY
Při velmi vysokém infekčním tlaku fuzarií doporučujeme neopomenout ošetření v květu tebuconazolem.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTOVÁNÍ ODRŮDY
TOBAK je vysoce intenzivní odrůda, proto je třeba pro dosažení pekařských parametrů „A“ neopomenout vhodné hnojení sírou a všemi ostatními makro i mikroprvky a zejména vhodně zvolený termín a dávka kvalitativního hnojení dusíkem.
Zkrácený profil
---- = nízký, náchylný, velmi raný, ++++ = vysoký, odolný, velmi pozdní 
Popis odrůdy
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +
Vývoj
Počáteční vývoj
rychlý, vitální / vyšší odnožovací schopnost
Výška rostlin
4
Metání
4
Zrání
6

Odolnost
Odolnost k přísuškům
8
Odolnost vůči pohléhání
6
Mrazuvzdornost
7

Porost
Hustota porostu
7
Počet zrn v klase
6
HTZ
5
Popis odrůdy
- - - - - - - - - - 0 + + + + + + + + + +
---- = nízký, náchylný, velmi raný, ++++ = vysoký, odolný, velmi pozdní

Vývoj
Počáteční vývoj
rychlý, vitální / vyšší odnožovací schopnost
Výška rostlin
-
Metání
-
Zrání
+

Přezimování
Zimovzdornost
0
Mrazuvzdornost
++
Odolnost k přísuškům
+++
Odolnost vůči pohléhání
+

Výnos zrna
Výnos zrna
rekordní výnosy zrna (až 120 % na kontroly v neošetřené variantě)
Hustota porostu
++
Počet zrn v klase
+
HTZ
0

Pekařská kvalita
Pádové číslo
++++
Obsah bílkovin
0
Sedimentační test
++
Vaznost mouky
++++
Objemová hmotnost
0
Objem pečiva
++

Odolnost k chorobám
Běloklasost
+++
Padlí list
+++
Padlí klasu
+++
Braničnatky listu
+
Braničnatky klasu
++
Rez pšeničná
+++
Rez žlutá (plevová)
++++
Fusarium klasu
++
Plíseň sněžná
+++


Šlechtitel
W.v. Borries-Eckendorf GmbH & Co KG, Germany

Veškeré uvedené informace a údaje jsou zpracovány dle nejlepších znalostí se zohledněním výsledků pokusů a pozorování. Mimořádná pozornost byla věnována výsledkům ÚKZÚZ Brno, šlechtitelů a praxe. Přesto záruky nebo ručení za postup v jednotlivých případech nelze převzít, neboť podmínky pro růst a vývoj rostlin jsou vlivem faktorů velmi různorodé.
Termín setí
od první poloviny září do konce října

Výsevek
Rané setí
280 zrn/m2
Optimální podmínky
300 – 320 zrn/m2
Pozdní setí
až 400 zrn/m2

Hnojení dusíkem
Hnojení dusíkem
TOBAK je vysoce intenzivní pšenice 160 – 200 kg/ha
 
Odnožování (včetně Nmin) EC 21 – 28 (odnožování) 50 – 60 kg N/ha (20 %)
Sloupkování (počátek) EC 29 – 31 (počátek sloupkování) 30 – 40 kg N/ha (30 %)
Sloupkování (vývoj) EC 32 – 35 (hlavní sloupkování) 30 – 40 kg N/ha (20 %)
Pozdní dávky (dle očekávaného výnosu)   EC 45 – 49
(plný praporec až praskání pochvy)
50 – 60 kg N/ha (30 %)
Hnojení sírou
první nebo druhé produkční hnojení doporučujeme provést hnojivem obsahujícím síru v dávce 20 – 30 kg síry/ha
Potřeba růstových regulátorů
EC 28 (konec odnožování) CCC 750g 1,5l/ha
EC 31 (začátek sloupkování) 0,3 CCC + 0,4 l/ha Ethephonu nebo čistý trinexapac-ethyl 0,3 l/ha nebo mepiquat-prohexadion 0,6 l v EC 32 – 35

Fungicidní ošetření
Fungicidní ošetření
Dle infekčního tlaku EC 30 – 49 širokospektrální fungicid
Vysoká intenzita, vysoký infekční stav
(zejména fusarie klasu)
EC 51 – 65 přípravek s účinností na fusaria klasu
Vhodnost po obilovině
ano (+)
Vhodnost po kukuřici
ne (-)


Šlechtitel
W.v. Borries-Eckendorf GmbH & Co KG, Germany

Veškeré uvedené informace a údaje jsou zpracovány dle nejlepších znalostí se zohledněním výsledků pokusů a pozorování. Mimořádná pozornost byla věnována výsledkům ÚKZÚZ Brno, šlechtitelů a praxe. Přesto záruky nebo ručení za postup v jednotlivých případech nelze převzít, neboť podmínky pro růst a vývoj rostlin jsou vlivem faktorů velmi různorodé.
Špičkové výnosy TOBAKU v praxi 2016
Špičkové výnosy TOBAKU v praxi 2016
Špičkové výnosy TOBAKU v praxi 2015
Špičkové výnosy TOBAKU v praxi 2015









Stručně o souborech cookie

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, k poskytování funkcí sociálních médií a k analýze návštěvnosti našich webových stránek. Informace o vašem používání našich webových stránek sdílíme také s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy. Naši partneři mohou tyto informace kombinovat s dalšími údaji, které jste jim poskytli nebo které shromáždili v průběhu vašeho používání služeb. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)



Více informací


Soubory cookie jsou malé textové soubory, které webové stránky používají k zefektivnění uživatelského prostředí. Podle zákona můžeme do vašeho zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas. Tento web používá různé typy souborů cookie. Některé soubory cookie umisťují třetí strany, které se objevují na našich stránkách. Svůj souhlas můžete kdykoli změnit nebo odvolat v prohlášení o souborech cookie na našich webových stránkách. Více informací o tom, kdo jsme, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje, najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů. Váš souhlas se vztahuje na následující doménu: www.saaten-union.cz

Nezbytné soubory cookie pomáhají zajistit použitelnost webových stránek tím, že umožňují základní funkce, jako je navigace na stránce a přístup do zabezpečených oblastí webových stránek. Bez těchto souborů cookie nemohou webové stránky správně fungovat.

Statistické soubory cookie pomáhají majitelům webových stránek pochopit, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami, a to prostřednictvím anonymního shromažďování a vykazování informací.

Marketingové soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a zajímavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou cennější pro vydavatele a reklamní třetí strany.

zavřít
Individuální nastavení souborů cookie
Nezbytné soubory cookie jsou soubory cookie, které jsou nezbytné pro provoz webových stránek.

Nepodstatné soubory cookie jsou všechny soubory cookie, které nejsou nezbytně nutné pro fungování webových stránek a používají se zejména ke shromažďování osobních údajů uživatelů prostřednictvím analytiky, reklam nebo jiného vloženého obsahu.

Google Analytics

Poskytovatel
Google LLC
Popis
Cookie von Google, wird für Analysen der Internetseite genutzt. Enthalten sind allgemeine statistische Daten, wie der Besucher die Internetseite benutzt.
Cookie-Name
Doba trvání
24h
Zásady ochrany osobních údajů
https://policies.google.com/privacy?hl=cs


zavřít